Byomdannelse – nyt kvarter, nyt ansigt
Der har gennem en årrække været arbejdet med at omdanne kvarteret, der afgrænses af Østre Allé, Nyhavnsgade og Skibsbyggerivej. Det overordnede mål for omdannelsen af området er at give det en karakter, så det løftes fra at være en lidt forsømt indkørsel til Aalborg til at blive et attraktivt bolig- og erhvervskvarter, der kobler Vejgaard til Øgadekvarteret.
Desuden har det været afgørende at skabe en tydelig byfront mod Østre Allé og Nyhavnsgade, der samtidig skærmer området mod trafikstøj. Endelig har det været vigtigt at skabe et bykvarter med en tydelig identitet, hvor der kan opstå byliv og aktivitet det meste af døgnet, og hvor det centrale, grønne Torv spiller en væsentlig rolle som omdrejningspunkt for et lokalt mikromiljø.
Trafikforsyning sker fra krydset Skibsbyggerivej/Østerport, hvorfra der også er adgang til kollektive busforbindelser. Herfra ledes man til Torvet, hvorfra alle bebyggelser trafikforsynes.
Hovedgreb for Østerport projektet
Østerport projektet bygger videre på ideen om en åben karrestruktur, der både tilgodeser tanken om en mere grøn karrestruktur og er med til at understøtte og forstærke kontakten til Torvet.
Bebyggelsen placeres på en base tilbagetrukket fra vejskel mod Skibsbyggerivej, hævet en halv etage over terræn. Basen indeholder parkeringskælder og sikrer at boligerne hæves over fortovsniveau og sikrer boligerne mod indkig. Basen beplantes med bede og træer og med dens trappeforbindelser til torv, gaderum og nabobebyggelser vil den blive et væsentligt rekreativt og visuelt tilskud til kvarteret. Fra basen er der adgang til boligerne og herfra er der direkte adgang til fælleshus og værksteder.
Kantzonen mod syd og vest beplantes og suppleres med siddemuligheder.
På basen placeres to bebyggelser – et U-formet hus (Karréhuset) der skærmer mod trafikstøj fra Skibsbyggerivej og et hus der flankerer Torvet.
Karréhuset trapper op fra 3 etager mod syd til 5 etager mod nord, og tilvejebringer dermed optimale solforhold i gårdrummet. Huset disponeres primært med bebyggelsens familie- og singleboliger, hvor hovedparten vil være mellem 70 og 90 m². Boliger i stueplan indrettes som rækkehuse med mulighed for adgang fra basen og egen have.
Huset indeholder i del af stueplan bebyggelsens fælleslokaler, der bliver bebyggelsens samlingspunkt og ansigt udadtil. Fælleshuset tilbyder lounge, køkken, spisesal, opholdsrum og værksteder. I forbindelse med fælleshuset etableres der terrasser mod gårdrummet. På etagerne over fælleshuset indrettes 6 gæsteboliger. Antal og indretning tilgodeser at beboerne selv ved højtider kan have overnattende børn og børnebørn. På taget disponeres der fælles tagterrasse med bibliotek, lounge, thekøkken og orangeri.
Torvehuset opføres i 5 etager og indeholder større boliger – primært 100 til 110 m².
Boligdiversitet
Østerport tilbyder attraktive boliger til såvel par som singler. Projektet indeholder en variation i boligstørrelser som dels understøtter dette, og desuden tilbyder boliger der spænder over mindre singleboliger, familieboliger og eksklusivt indrettede ’rækkehuse’.
Boformen er møntet på segmentet 55+, men der ønskes en god aldersspredning og en blandet social og erhvervsmæssig baggrund; pensionister og erhvervsaktive i en skøn blanding. Da målgruppen primært er seniorer, indrettes boligerne så det er muligt at blive i egen bolig, hvis der opstår lettere plejebehov.
Opgange bearbejdes tematisk, så der skabes forskellighed fra opgang til opgang, og hvor beplantning og mindre opholds nicher indgår naturligt.